Ekse en ek’s mens

Ek het onlangs met twee van my ekse kontak gehad. Nee ek was nie dronk nie. Dit het my wel laat dink oor die waarde van ekse in ons lewens. Of kom ons sê eerder: die potensiële waarde.

In alle waarheid is ekse dikwels die letsels wat ons saamdra. Partykeer omdat ons seergekry het. Partykeer omdat ons seergemaak het. Ongeag watter een, in die weerloosheid van verhoudings ontdek ons en die ander dikwels die skadukante van onsself.

Dit is ook waar vir die twee verhoudings hier ter sprake. So om weer kontak met hierdie ekse te hê, selfs al was dit jare later, was ‘n weerlose oomblik.

Beide van hierdie kontakgeleenthede het my egter aangenaam verras, want in beide gevalle was daar hierdie oomblik van opregte kommunikasie waar ons die waarde van die ander in ons lewens bevestig het.

Waar meeste mense my maar oppervlakkig ken, word my diepste skadukante versteek. Wie het egter meer ammunisie as hy wat my geheime ken en my donker gesien het? Om in daardie ruimte dan steeds bevestig te word as iemand van waarde is dan kosbaar, omdat dit ‘n (kom ons sê) ingeligte besluit is.

Verstaan my reg. Hierdie gaan nie oor hereniging nie, maar herstel. Nie oor soen nie, maar versoening. Herstel van en versoening met die ander, ja, maar ook met die self wat in daardie verhouding gestaan het (en toe nie meer nie).

Die potensiële waarde van ons ekse is om mekaar te bevestig as presies dit wat ons is: as mens, tesame met al die morsigheid en skoonheid inherent tot menswees. En daarvoor is ek dankbaar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: