‘n Paradoksale Kersboom

‘n Kersboom moet 1 Desember opgesit word. Ten minste: dis wat ek nog altyd geglo het. Sedert 2014 is my kersboom elke jaar so liggiesboom wat ek in Amsterdam gekoop het. Dit lyk nie soos ‘n kersboom nie as jy gewonder het. Dit was egter goed genoeg vir my wat in elk geval dan elke jaar Kersfees by my ouerhuis was. Elke jaar sit ek en my ma saam die regte kersboom op en dan staan ons trots met die groot ligte af vir ons kersliggies en glimlag.

Hierdie jaar is egter my eers “grootmens Kersfees”. Dis hoe iemand dit beskryf het toe ek hulle vertel het dat ek hierdie Kersfees nie by my ouers gaan wees nie. Dis my eerste Kersfees “alleen” en vir die eerste keer in die vyf jaar sedert ek uit die huis getrek het, is dit vir my belangrik om ‘n Kersboom te hê.

Ook nie eers in Desember nie. Vir die eerste keer ooit sien ek met ‘n byna angstigheid uit na Kersfees. Ek probeer nog uitpluis presies hoekom maar ek weet dit het iets met 2020 te doen.

So ek soek nou al kersboom. Nie net enige kersboom nie. ‘n Eko-vriendelike kersboom. ‘n Bietjie kwaliteittyd saam met Google en ek besluit om vandag, 1 November, ‘n kersboom van boeke te bou.

Rondte 1 was ‘n flop. Rondte 2 het my egter aan die dink gekry… Ek was besig om ernstig te oorweeg of ek werklik Lord of the Flies (nie vir sensitiewe lesers nie) in my kersboom wil hê. Dis net daar waar ek begin oplet na die boeke in my kersboom:

Pride and Prejudice en What it is like to go to War. The Shack en The Devil and Miss Prymm. Ook die outobiografie van die Dali Lama. Frakenstein en Heidi. Top 10 Paris en An Unquiet Mind. ‘n Boek wat my oupa geskryf het en A Year of Biblical Womanhood van Rachel Held Evans. Daar is verhale wat afspeel in ou Apartheid Suid-Afrika en die Tweede Wêreldoorlog. Speurverhale en Spreuke. ‘n Reeks romanne oor molle en hulle samelewing. Geskiedenisboeke. Franse woordeboeke. Noukeurig kies ek die twee boeke vir my boonste laag: A Christmas Carol deur Charles Dickens, en Het Agterhuis, die outobiografie van Anne Frank wat tot ‘n Agterhuis ingeperk was. Sy weet van lockdown.

As ek klaar is sien ek my kersboom as ‘n toring van babbelende en diverse stemme. Party mooier as ander. Party bevestig. Ander ontwrig. En dit is in hierdie paradoksale Kersboom wat ek hoop kry in die gedagte dat Jesus kom intree het in hierdie (en soveel meer) stories. Ek vind my hoop daarin dat God ook in ons stories kom intree in 2020, selfs in die stories wat ons nie noodwendig deel van ons jaar, Kersfees of kersboom wil hê nie. O, die Goeie Tyding!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: