Foute…

Oor die afgelope twee weke het ek nou al verskeie kere probeer om oor foute te skryf. Iets nuut by te dra tot die gesprek.

Ek het niks.

Ek het clichés. Soos dat foute ons maak wie ons is en ons sterker maak. Soos dat spyt nie sinvol is nie en dat ons genadig met onsself moet wees.

Hierdie clichés is waar… maar ek het ook gevind dat hul waarde beperk is. Want dit help my nog steeds nie om te weet wat ek moet doen wanneer ek ‘n groot fout begaan het nie.

Ek dink aan al die raad wat ek oor die jare oor foute gekry het:

Begin oor, soos wanneer jy rys in die mikrogolfoond op defrost probeer kook het. Hou net aan, soos wanneer jou vingers die verkeerde note op die klavier vind, of jou tong in redenaars knoop. Maak dit reg, soos wanneer jy verf. Maak op daarvoor, soos wanneer jy ‘n punt afstaan in netbal. Of eerder: hou op daarmee, soos wanneer jy netbal probeer speel. Wees eerlik daaroor, soos wanneer jy jou ma se bak breek. Maak ‘n ander plan, soos wanneer jy ‘n fout in jou skaakspel maak. Leer daaruit, soos wanneer jy ‘n fout gemaak het in ‘n toets. Lag vir jouself, soos wanneer jy per ongeluk iets kwyt raak wat mens nie herhaal nie.

Lyk my die antwoord is wat die antwoord altyd is as dit by moeilike temas kom: daar is nie net een antwoord nie. Tog reken ek dat die antwoord, ten minste vir my, daarin lê om net iets te doen. Stilstaan is vir as jy ‘n slang sien of vir as jou ma jou daai kyk in die kerk gee. Maar stilstaan by ‘n fout veroorsaak verlamming en skuld en skaamte.

Allermins probeer ek sê dat ons dit moet ignoreer, maar daardie foute wat ons in ons dieet begaan kan immers net vewerk word as ons aan die beweeg kom. Of jy nou drentel of draf.

Ek skryf natuurlik al hierdie omdat ek soms self verlam voel deur die foute wat ek maak. Ek weet net ek kan nie by hulle stilstaan nie. Ek weet ek moet beweeg, al moet ek hulle vir ‘n tyd lank saamdra. En ek weet dat ek, in my doelbewuste beweeg, hulle sal kan afwerk. Solank ek net iets daaraan doen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: