‘n 2021 Sprokie

Drup!

Dit is hoe dit begin het. So saggies soos ‘n druppel reën op die blaar van ’n boom. Drup!

Die nag toe die eerste groen mannetjies op die Aarde geval het, het niemand dit juis agtergekom nie. Niemand het juis omgegee nie. Drup! Drup! Drup!

As ek praat van groen mannetjies dink jy dalk aan mannetjies met drie oë en twee antennae. Dis nie die groen mannetjies waarvan ons hier praat nie. Hierdie mannetjies was klein, onsigbaar met die blote oog, maar met ‘n mikroskoop kon jy hulle sien: hulle ratse klein lyfies en hulle groot, ronde koppe en groen hare wat in alle rigtings gestaan het.

Die groen mannetjies het op druppels gery tot op die velle van mense en dan op hulle rondgekriewel en geklouter. Hulle het in mense se neusgate ingekruip en weeeee! Glyplank gery tot agter in hulle kele. Party mannetjies het daarvan gehou om mense se kele te kielie en dan, as die persoon sou hoes, het hulle woerts uit die persoon se mond gespring na iemand naby hulle se hande van waar hulle verder kon karjakker.

Teen die tyd wat die mense agtergekom het wat aan die gebeur is, was dit te laat. Drup! Drup! Het die mannetjies oor die Aarde neergereën. Die mense was bang vir die mannetjies. Party mannetjies het immers so rof met die mense se lywe gespeel dat hulle dit opgespeel het. So die mense het begin om in hulle huise weg te kruip om die Drup! Drup! Drup! van die mannetjies te vermy.

Daar was egter ’n groot probleem: die groen mannetjies was nie die enigste mannetjies op Aarde nie. Vir millennia al is daar ander klein, onsigbare mannetjies waarvoor mense ook bang was. Die groot en swaar blou mannetjies was net so lief daarvoor om oor mense te kriewel. Hulle het veral daarvan gehou om met mense te koppe te speel. Die blou mannetjies het meer met party mense se koppe as met ander gespeel, maar hulle sou met enigiemand se kop speel as hulle lank genoeg stil gestaan het. Dit is die ding: die blou mannetjies se handjies was so klein en swak dat hulle maklik afgeval het as iemand rondbeweeg het. Maar met dié dat mense al meer in hul huise begin bly het om die groen mannetjies te vermy, het die mense nie genoeg rondbeweeg om die blou mannetjies af te skud nie. Selfs drukkies, wat gewoonlik die blou mannetjies doodgedruk het, het nie meer gewerk nie, omdat mense te bang was dat die groen mannetjies tussen mense sal hop as hulle drukkies sou gee.  Die blou mannetjies het begin oorneem. Daar was dalk nog mense wat nie groen mannetjies op hulle gehad het nie, maar daar was bitter min mense wat nie die gewig van die blou mannetjies tot ’n meerdere of mindere mate aan hul lywe begin voel het nie.

Daar was mense wat probeer het om die groen mannetjies van mense se lywe af te haal. Hulle het groot pakke gedra sodat die mannetjies nie op hulle lywe kon spring nie. Dan was daar ook mense wat probeer het om die blou mannetjies van ander mense se lywe af te haal, maar hiervoor was daar geen oorpak nie. Geen materiaal kon die blou mannetjies keer nie. So partykeer het hierdie mense, wanneer hulle gesien het hoeveel blou mannetjies daar in die wêreld is, afgekyk om te sien dat daar ook blou mannetjies teen hul arms op hardloop, reg om met hulle koppe te speel.

En wat het hierdie persone dan te doen gestaan? Hulle kon natuurlik rondbeweeg (soveel soos hulle mog/kon) of hulle kon pilletjies drink wat hulle hare en koppe te glad maak vir die mannetjies om op hul koppe te staan. Hulle kon ook klein storietjies skryf om hulle te herinner dat daar nog steeds groter goed as groen en blou mannetjies was (en is):
soos geel vlinders en bruin hondjies,
soos regte, harde reën en denkbeeldige, wolkagtige lugkastele,
soos bitter sjokolade en soete slaap
tot die volgende dag, wanneer ons weer probeer…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: