Waar sien jy jouself oor…?

Tinder is ‘n fassinerende plek. Deur een app oop te maak, kan jy binne minute ter gelyke tyd die mensdom oordeel en goed voel oor jouself.

Oordeel? Vra jy. Wel, Tinder verklap baie van wat mense dink belangrik is. Vat die magdom ouens wat foto’s neem waar hulle met gebulte spiere in die spieël staan en kyk. Hulle sou nie die foto’s opgesit het as hulle nie gedink het dat dit hulle in ‘n goeie lig stel nie. Die ouens gee ook almal hulle lengte. Of ten minste die lang ouens. En dan is daar dié wat die avontuur foto’s het van white river rafting en wind sailing en alles wat aktief is. ‘n Vriend vertel my dat al wat ‘n meisie is weer ‘n foto het waar sy Leeukop geklim het. Tinder vertel ons wat mense dink die beste van hulself wys.

Tinder sê wel nie net wat vir ander mense belangrik is nie, maar ook wat vir my belangrik is. Iemand quote Harry Potter en sê hulle is Ravenclaw? Swipe regs (positief). Iemand neem hul kar af? Swipe links (negatief). Iemand praat van reis? Regs. Iemand jag? Links. Dit is natuurlik snap judgements. Dit sê minder oor die mens wie ek oordeel en meer oor wie ek is en my voorkeure.

Daar is egter ‘n interessante ervaring wat ek nou die aand gehad het. In Tinder kan die ander persoon ‘n ‘bio’ skryf waar hulle sê wie hulle is en wat hulle soek. Hierdie spesifieke siel het geskryf hy soek iemand “with a life plan”. Swipe left. Nee dankie!

Ek het al opgegee op life plans in 2009 toe ek besef het dat die lewe ten spyte van al jou beplanning nog steeds sy gang gaan. Waar wil ek oor 5 jaar wees? Hmmm… hopelik is my doktorsgraad klaar. Verder durf ek niks verder sê nie. Wat van oor 10 jaar? Eerlikwaar, soos wat ek hier sit, is ek ‘n blank. Ek het natuurlik drome, maar niks wat ek te hard in ‘n werksonderhoud wil verklaar nie. Dis nie ‘n gebrek aan ambisie nie. Dis ‘n lewensfilosofie.

So hoekom skryf hieroor? Die man mag seker maar so ‘n vrou wil vind? Ek dink ek skryf hieroor want ek dink ons kultuur moet hierdie ge-5-en-10-jaar-plannery stopsit. Ek’s ernstig. Ek dink dis toksies.

In hoeveel gesprekke moes ek nou al die afgelope vier jaar sit waar daar gesê word: “Ek is nie waar ek beplan het ek in die lewe sal wees op hierdie ouderdom nie.” Ek is nie getroud, gekys, ge-kind, gesettle nie. Ergste vir my is dat hierdie persone ook nie genadig met hulleself is nie.

Die samelewing het die idee verkoop dat ons die lewe kan beplan en dan met genoeg harde werk dit kan… nee moet bereik. Vergete is die waarheid van “life is what happens while we are busy making other plans.” En dan kom ‘n pandemie, of ‘n resessie of ‘n droogte. En ander goed bly weg, soos daardie lewensmaat, geleentheid, of swangerskap. Dan is daar nie net fout met die lewe nie. Dan besluit ons sommer dat daar fout is met ons!

Ek kan nie. Ek dink nie ons hoef nie. Ek dink nie ons moet nie. Die som van die lewe is soveel meer as ons eie planne. En so is die resultaat van ons lewens ook meer as net ons eie waarde.

Hoor my mooi. Ons moet drome droom. Ambisie is goed. Maar planne wat bereik moet word sodat ek my waarde kan bewys… dít is waarteen ek gekant is.

Ek het geen idee waar ek oor 5 jaar gaan wees nie en eerlikwaar probeer ek nie te veel nagte daaroor wakker lê nie. Ek wens dieselfde vir jou. Mag jy vrede kry oor die toekoms wat jy nie op jou eie kan bepaal nie. Mag jy vreugde kry in jou hede en sy unieke onverwagse waarde. En mag jy vriendelik kyk na jou verlede wat met ander oë gedroom het. Mag jy genadig met jouself wees.

One thought on “Waar sien jy jouself oor…?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: