Brandewyn en Bybel

“Bederf jouself jou rowwe bliksem” lees ek op sy hemp. Brandewyn in die hand, Buffelsfontein Brandewyn se logo op sy bors. Ek sit alweer op ‘n Saterdag in die kroeg en werk. Goeie musiek. Lekker vibe. Lekker cider. Hy het eers my net gevra of hy sy sleutels, selfoon en beursie op my tafel kan los terwyl hy sy drank gaan haal. Toe ek vir hom sê dat ek binnekort moet loop, sê hy: “Eintlik het ek gekom om met jou te praat.”

Pause die storie hier. 48 uur terug het ek ‘n advertensie vir ‘n nuwe bediening vir jong volwassenes op sosiale media geplaas. Bybel en Bier by die plaaslike restaurant/bar. 24 uur terug het ek my eerste kritiek gehoor. Ek vermoed dit is nie die laaste nie.

Terug by seker 12 minute terug. Die ou voor my vertel my dat hy die advertensie op sosiale media gesien het en my gesig nou herken het. So as ek nie omgee nie, gaan hy net vir so rukkie by my staan. “Dis reg,” sê ek. So ons staan so rukkie net in stilte. “So sou jy ons wou join by Bybel en Bier?” waag ek.

Die detail van die res van die gesprek is nie hier te sprake nie. Hier is die hooftrekke: hierdie “rowwe bliksem” is ‘n Sewende Dagse Adventis. Hy is opreg oor sy soeke na God en God se wil vir sy vriende. Hy weet hy doen nie altyd die regte dinge nie, maar hy is soekend na balans tussen sy leefstyl, vol “flaws” en sy pad saam met en toewyding aan God.

Natuurlik is daar goed waaroor ons verskil. Maar my binnekant wil ontplof. Ontplof omdat ek ‘n gesprek het, ‘n mooi gesprek, ‘n sinvolle gesprek, wat ek nie andersins sou hê nie. Ek sou nie hierdie gesprek gehad het as ek nie nou in die kroeg gesit het nie. Ek sou nie die gesprek gehad het as ons nie gewys het dat ons bereid was om oor ‘n bier, of ‘n brandewyn, oor geloof te praat nie. As ons nie gewys het dat ons oop is om hierdie ruimtes te meng nie.

Ek het geen twyfel dat daar nog kritiek sal inrol nie. Maar hierdie is ook nie die enigste storie wat ek het van waar die kroeg ruimtes oopgemaak het wat ek nie andersins sou gehad het nie. Ek weet nie baie nie, maar ek weet wat elkeen van hierdie interaksies vir my beteken. Ek weet nie of iemand vir Bybel en Bier gaan opdaag nie, maar ek weet net vir vandag, was dit vir my die moeite werd. Want God, of dit mense nou gemaklik maak of nie, is hier teenwoordig. Sal ons biddend nader?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: