Uitgecreep en veilig

Gister was ek uitgecreep. Daar is nie ‘n ander woord daarvoor nie. Iemand het vir my ‘n boodskap gestuur wat ek nie net as onvanpas beskou het nie, maar wat my sommer my foon in die lig laat gooi het: ‘n fisiese reaksie op my behoefte om afstand tussen my en hierdie boodskap te hê.

Vandag praat ek met ‘n man hieroor, ‘n man vir wie ek baie respek het. Deels omdat hy altyd die beste in mense raaksien. Hy wonder of mans nie soms onbevoegd voel om te weet wat aanvaarbare gedrag teenoor vrouens is en wat nie. Ek is meer skepties van nature, maar wie weet: miskien is hy reg. So vandag wil ek graag vir die mans wat onbevoegd voel ‘n paar leidrade gee.

  1. Indien jy getroud is, is die woorde “jy is dierbaar” nie okay nie. Ook nie “verwonderd” nie. Inteendeel, indien jy werklik iets sou wou sê, hou maar liefs by: “Dankie vir jou preek.” Of selfs “Jou preek was walglik.” Ek voel dit is voldoende.
  2. Indien jy nie my kêrel of pa is nie, hoef jy my ook nie “dierbaar” te noem nie. Los dit vir wanneer ons vibe.
  3. Indien jy ‘n “oom” is, hoef jy regtig nie genoop te voel om die volgende te sê nie: “Jy kan my ‘oom’ noem, solank dit net nie ‘nee oom’ is nie.” Regtig. Net nee.
  4. Onder geen omstandighede hoef jy my oor my sekslewe uit te vra nie. Ek weet ek is ‘n dominee. Ek weet die kerk het opinies hieroor. Jy hoef nie ook ‘n opinie of die inligting te hê nie.”
  5. Indien ek nee sê, kan jy aanvaar ek bedoel wat ek sê. Ek weet wat die verskil tussen ja en nee is. Die feit dat ek ‘n kêrel moet opmaak vir jou om my nee te respekteer is minder as gewensd.
  6. Indien jy vir my ‘n drankie koop, hoef ek jou nie ‘n drukkie te gee nie. Ek aanvaar die drankie het jou geld gekos, maar my drukkies is ongelukkig nie op ‘n drankie-vir-drukkie basis beskikbaar nie.
  7. Indien jy in my belangstel, hoef jy my nie te beledig nie. Ek weet dit is wat Barney Stinson op ‘How I met your mother’ aanbeveel, maar dit is toe nou nie die beste manier om my in jou sak te kry nie. Skrap dit: moenie probeer om my “in jou sak” te kry nie.
  8. Indien jy met my wil praat, is jy welkom om self na my toe te loop en my te groet. Die hele “Hey jy! Kom hier!” is toe nou nie die ideaal nie.
  9. Indien ek jou nie met ‘n drukkie wil groet nie, hoef jy my nie stuck up te noem nie. Net ‘n gedagte. Kou daaraan.
  10. Ek het rooi skoene. Dis waar. Ek hou van my rooi skoene. Jy hoef wel nie hardop te wonder of my voete skaam kry as ek dit dra nie. Regtig. Dis net rooi skoene. Jy gaan okay wees.

Soos ek hierdie skryf, wonder ek of die mans wat hierdie moet lees nie al lankal ophou lees het nie. Am I preaching to the choir? Miskien is dit dan nodig om dankie te sê vir my beste vriend wat opgestaan het as ander onvanpas van my wou praat. Vir die barman wat nooit ‘n shot gekoop het as ek my kop geskud het nie. Vir die kollega wat weet dat “Jy lyk goed” voldoende is. Vir die vreemdeling wat my hand skud. Vir my pa. Vir my broer. Vir die mans in die breë kerk wat saam met my hulle koppe skud. By hulle voel ek veilig. Is ek veilig. En dit is goud werd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: