Haar stories

Ek het nog nie veel tyd in my lewe gebruik om oor haarkappers te besin nie – behalwe daardie één keer toe ’n haarkapper in Vredendal ’n uur lank gearbei het net om teleurstelling en weersin aan my kant te laat posvat. Oor die algemeen is haarsny vir my ’n funksionele saak. Vandag dink ek egter goed en lank oor haarkappers. Oor vier haarkappers, om spesifiek te wees.

Die eerste haarkapper ken ek nou al vandag ek 9 is.  Vir die afgelope 21 jaar deel my ma en dié vrou hulle geheime, resepte en stories oor die kinders. Eie aan die Italiaanse volk aan wie sy behoort, praat die vrou met haar hande – ’n gewoonte wat hare sny én gesels effe kompliseer. So Ma spandeer gewoonlik meer tyd by haar haarkapper as wat sy andersins sou, maar dit pla ma nie en sy keer elke keer terug, want hierdie vrou het oor 21 jaar ’n vriendin geword. Ma was vandag weer daar, soos elke jaar wanneer die skole begin. Dit is ’n ritueel wat so gevestig is, ’n ritueel wat my ma (na my mening) nie net mooi laat voel nie, maar wat ook ingeweef is in hoe die lewe in Pretoria volgens haar lyk.

Die ding van iewers bly is dat jy oor tyd ’n tipe van ’n ‘brein’kaart begin teken met merkers van jou gunsteling eetplekke, winkels en die paaie wat die spul aan mekaar verbind. Trek jy iewers heen (soos wat ek onlangs na Stellenbosch verhuis het), word daardie kaart ewe skielik vervang met ’n leë kaart. Okay, nie heeltemal leeg nie: ek weet waar is my nuwe werk. Skielik moet ek egter Google waar my nuwe Spar gaan wees en my nuwe karwasplek. Ewe skielik moet ek op Google spring en na ’n nuwe haarkapper soek.

Só beland ek vroeg Januarie in The Boredroom, ’n chick haarkappery wat ek hoofsaaklik vir sy naam gekies het (en vir die feit dat hulle my nog op dieselfde dag kon help). Die details van hoe my nuwe haarkapper my hare sorgvuldig gesny het (anders as die Vredendal affêre van 2020), is onbelangrik. Wat van belang is, is die gevoel wat ek gehad het toe ek daar uitgestap het: ek het ’n haarkapper! Nog ’n merker op my kaart. Nog ’n stukkie van my Stellenbosch-legkaart. In daardie oomblik het ek ’n gevoel van tuiskoms gehad. Dít alles, oor ’n haarkapper.

Dit is dan g’n wonder dat my vriendin, wie onlangs met kanker gediagnoseer is en in Pretoria woonagtig is, gister ons almal in die kar gegooi het om na Dullstroom te ry om haar hare te gaan sny nie. “Dullstroom?!” vra my pa ongelowig. Ja, Dullstroom. Want wanneer jy jou hare kort sny uit vrees en in voorbereiding vir die tyd wat voorlê, doen jy dit waar jy veilig voel en by iemand wat jy ken. Haar haarkapper is lieflik en liefdevol. Hy verstaan hoe belangrik hierdie oomblik is. Hy werk sag en maak terselfdertyd seker dat ons wynglase vol bly. Ek neem ’n foto van haar blonde lokke wat by sy voete op die vloer lê. Hiérdie hare is nie gewetenloos afgesny nie, maar eerder gesnoei sodat die blom tot haar reg kan kom. Sy werk word skielik ’n liefdesdaad. ’n Liefdesdaad wat ’n groot oomblik in haar pad byna ’n mooi oomblik maak.

En dan vandag, toe ek hoor dat my haarkapper in Saldanha eergister oorlede is. In my vyf jaar in Saldanha was ek seker vyf keer by hom, maar hy was ’n dierbare mens met baie liefde en daarom ook baie honde. My Saldanha-vriendin, wie al jare lank ’n pad met hom stap, is regtig hartseer, maar sy het ook vrede. Sy dood was aan die aankom (ai die kanker…) en hier op die end het my vriendin vir hom ’n boodskap gestuur waarin sy vir hom gesê het wat hy vir haar beteken het. Nou groet sy hom vaarwel met ’n seer hart, maar met die gemoedsrus wat kom met die wete dat jy gepraat het toe jy moes praat.

Miskien is ’n haarkapper vir jou ook maar ’n funksionaliteit, maar die waarheid wat ek die afgelope week aan my eie hare gevoel het, was dat haarkappers ’n kosbare rol in ons gemeenskappe speel. So dankie aan húlle wat daar is wanneer ons met ons hande in ons hare sit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: