Fokof

Wat is die eerste ding wat mense sê as hulle hoor jy is ‘n dominee?

“Skies, ek vloek…”

Want dis mos die dominee-doodsonde. Blykbaar. Die f-woord. Tog het ek al op twee geleenthede oomblikke van diepe konneksie met God te midde van hierdie verskriklike f-woord beleef.

Die eerste geleentheid is nie my storie om te vertel nie. Die tweede was vandag.

Halfpad op teen ‘n berg het die woord “Fokof!” vanuit my diepste wese in die aarde voor my geval. Vir ‘n oomblik het ek stilgestaan en gehuil. En toe het ek gebid. En dit was goed.

Ek weet ek sou nou my ouma skok. Ek weet my oupa sou sê dat ek nou nie reg praat nie. Ander ouma sou my ‘n drukkie gee (al was sy dalk geskok). Maar ek dink my ander oupa, die dominee, sou dalk, net dalk, gelag het en saamgestem het. Want as jy met mense se stories werk, weet jy dat PG-rated taal soms net nie genoegsaam is om die chaos van die lewe aan te spreek nie.

Ons leer ons kinders van vroeg af om nie te vloek nie, maar leer ons hulle (en onsself) wel om sekere dinge in hierdie lewe te vervloek wat dit werd is om vervloek te word? Want party goed in ons lewens verdien niks minder as ‘n fokof nie. Ons verwar ‘nice’ en ‘goed’ te gereeld met mekaar. Die punt is nie om ‘nice’ mense te wees nie, maar om te werk vir goedheid en goedheid sê vir boosheid om te fokof.

So hier is die heidense raad wat my dag gemaak het: gryp daardie koekie seep as dit jou gewete sal sus en vlug in jou ekwivalent van die berge in. Vat jou tyd. Laat die heilige woede in jou opbou. Mik daardie gevreesde vyf letters in die aangesig van dit wat lankal reeds moes wyk. Sit in dit. Sê dit! Skree dit! Spoeg dit!

Mag dit meer as katarsis wees. Mag dit heilig wees en heiligmaking wees. Nie omdat ons stoute woorde soos ‘n resep staan en stammel nie, maar omdat God dalk in ons eenvoudige handeling kan kom en doen wat God doen: om oor chaos te beweeg en vir die donker te sê: “Fokof!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: